Monday, April 30, 2012

Lækkersulten på en mandag

Ja, faktisk kom lækkersulten allerede i går, da jeg i forbindelse med gårsdagens havearbejde pludselig fik en helt ustyrlig lyst til at spise Pakoras og drikke øl udenfor i solskinnet på terrassen. Så gik den vilde jagt rundt i huset efter den pose med kikærtemel, som jeg VED, jeg har købt, da vi sidst var på Fuglebjerggård, men som nu var pist forsvundet. Nogen gange overvejer jeg om der findes nisser eller om der eksisterer sådan et parallel univers. Det er der hvor alle de ting, man ikke kan finde nu, er. Alle de enlige sokker, de forsvundne nøgler og buskortene befinder sig nu der sammen med min pose med kikærtemel....

Så i går måtte jeg undvære, men i dag cyklede jeg forbi den tyrkiske grønthandler i Herlev og indkøbte en ny pose kikærtemel, og så kunne jeg endelig få Pakoras.


Det er ret nemt at lave. En bagekartoffel, ½ blomkål, 1 løg og to grønne chilier skæres i småstykker, og et par håndfulde frisk spinat eller frisk koriander eller persille blandes i.


2 tsk hel koriander og 3 tsk hel spidskommen stødes i en morter.


200 gram kikærtemel, de stødte krydderier, ½ tsk cayennepeber og 1½ tsk salt blandes med 2 spsk citronsaft og 2½ dl vand. Jeg rører det bare sammen i hånden - det klumper ikke - og det ligner en lidt tyk pandekagedej.


Grøntsager og dej blandes sammen. Der er dej nok til at grøntsagerne bliver dækket, men heller ikke mere end det.


½ liter olie (jeg brugte solsikkeolie i dag, men jordnødde- eller rapsolie kan også sagtens bruges) varmes op i en gryde, og når olien er meget varm, så kommer man grøntsagsblandingen ned i olien en skefuld af gangen. På den måde dannes der nogle uregelmæssige 'klumper' af dej og grøntsager. De skal stege, indtil de er brune og sprøde. Det tager nok 5 minutters tid. Når de er stegt, lægges de på noget køkkenrulle, så overskudsolien kan suges fra, og drysses med lidt ekstra salt inden serveringen.


De blev serveres med sød chilisauce og kold øl, men jeg sprang dog havearbejdet over i dag!

Sunday, April 29, 2012

Den mest stille søndag i lang tid....

Der er blevet hygget denne søndag. Drukket the, læst og strikket. Spist restemad fra lørdagen. Bagt småkager. Men mest er der blevet hvilet ud. En enkelt tur rundt i haven i det gode vejr blev det også til. Det er forår derude nu....













Når det skal være nemt at have gæster...

Det har været en rigtig livlig og hyggelig dag i dag. Cirka 30 mennesker har været forbi og fejret Frej's og min fødselsdag, og ved ganske få 'tricks' lykkedes det os faktisk at spise dem af med god mad startende ved frokost og lige til aftenkaffen uden stress eller jag.

Det hele startede egentlig i går aftes, hvor Frej satte en hvedebrødsdej til hævning i en hævekurv natten over.



Brødet hævede helt fantastisk, og kunne bages straks vi stod op denne morgen og var så klar til gæsterne kom til frokost - og smagte lige så godt, som det blev stort!

Vi lavede også en fem dobbelt portion dahl, inden gæsterne begyndte at komme. En dahl er en indisk vegetarisk ret, der hovedsageligt består af linser, hvidløg, tomat og så en masse krydderier. Den er nem at lave. Den smager fantastisk - og så bliver den kun bedre af at stå og trække et par timer (eller fra dagen før) inden den bliver serveret. Og så er den ovenikøbet billig. Så det er en fantastisk ret at servere for gæster!

Vores opskrift (til fire personer) er sådan her:

Frøene fra fem hele kardemommekapsler, 1 tsk fennikelfrø, 3/4 tsk hel nellike, 2 tsk hele korianderfrø og 2 tsk hel spidskommen ristes på en pande ved høj varme til de begynder at poppe og dufter. Rør i dem, så de ikke brænder på. Stødes til pulver i en morter eller krydderimølle.




7 fed grofthakkede hvidløg og 2 spsk groftrevet frisk ingefær steges i lidt olie i et par minutter.



2 spsk karry (eller garam masala), og de friskstødte og ristede krydderier - samt så meget chili som man har lyst til (og vi kan godt li' chili!) - tilsættes og steges igen et par minutter. Tilsæt mere olie, hvis det bliver tørt og er ved at brænde på.
Tilsæt 5 laurbærblade, 1/2 stang kanel, 400 gram skyllede linser (røde, gule eller grønne som man synes bedst om), ca 8 dl grøntsagsbouillion og to dåser flåede tomater tilsættes og det hele skal så stå og småkoge lige så stille i en times tid, indtil linserne er møre. Rør i det ind imellem så det ikke brænder på. Den smager endnu bedre, hvis den laves på forhånd, så det er en ideel ret at lave som gæsteret! Smag til med salt og server med almindelige ris, brød eller bedre en rispilaf.

Det er nok den nemmeste gæstemad jeg kender, og mens retten laves, så fyldes hele huset med en fantastisk duft af eksotiske krydderier. Hvis man ikke var sulten inden, så bliver man det, mens man går og venter på at retten bliver færdig....



Saturday, April 28, 2012

Godt selskab på en fredag aften

Fredag aften kan godt være en aften, hvor jeg bare falder om på en sofa og ser fjernsyn. Eller surfer tilfældigt rundt på nettet. Eller hvad man nu gør, når man er træt og lidt mast ovenpå en arbejdsuge, der ofte føles lang. Men i aften var det anderledes. Ganske anderledes. Vi startede med at have en flok teenagere på besøg fra Frigg's klasse. Og de snakkede og hyggede og var søde og glade, og det var fantastisk at se deres fællesskab og hvor gode de var til at indgå kompromiser og til at få alle med. Det var fint at opleve. Opløftende og positivt og lige til at blive i godt humør af.

Da de var hentet, fik jeg nyt selskab. Denne gang lidt mere stille. Alice kom og lagde sig ved siden af mig. Det gør hun tit, når jeg sidder på min yndlingsplads i sofaen. Måske det også er hendes yndlingsplads? Eller måske hun trænger til selskab og nus efter at have været alene hjemme hele dagen?



Det er fint at sidde her. Fint at der er ro på og tid til at fundere både over ugen, der gik og over weekenden, der venter lige rundt om hjørnet. Planlægge mad til gæsterne i morgen. Bladre i bøger, mens jeg dagdrømmer om forskellige mere eller mindre kreative projekter, som jeg håber der bliver tid til i løbet af weekenden og næste uge. Projekter, der kunne gøres færdige - og projekter, der kunne startes op.

Måske det skal til at være en fast fredagsvane at afslutte ugen med at dagdrømme en times tid sammen med en spindende kat?

Thursday, April 26, 2012

Rugbrød

Aftenen er gået med at bage rugbrød. Det er nok den mest afslappende form for bagning jeg kender. Ingenting skal vejes af, og der er ikke noget der skal æltes eller formes...

Jeg fik opskriften af en historiestuderende, som jeg boede ved siden af på kollegiet i Odense. Dengang syntes jeg, at det var meget eksotisk at bage sit eget rugbrød. Næsten lidt underligt. Jeg fik opskriften og prøvede at bage selv - og nu flere år senere hører det til sjældenhederne, at der bliver købt rugbrød her i huset. Det hjemmebagte rugbrød smager simpelthen rigtig godt - og arbejdsindsatsen for at frembringe det er minimal.



En sjælden gang i mellem synes jeg, min surdej bliver for sløv, men det er superlet at lave en ny. Jeg tager 3 dl hvedemel, 2½ dl vand og lidt almindeligt bagegær. Det bliver rørt sammen og får lov til at stå ved stuetemperatur fra den ene dag til den anden. Så begynder det at småboble og lugte lidt surt - og så er den helt perfekt og klar til brug. Der er ret megen 'religion' omkring surdeje. Nogen tilsætter ikke gær, men lader de mikroorganismer, der naturligt befinder sig i melet om at klare det. Jeg har prøvet både med og uden tilsætning af gær, og begge dele fungerer, men jeg synes der er lidt mere gang i min surdej, hvis den får lidt gær også. Bare en stump på størrelse med en ært...

Jeg kan godt li' at have godt mel til mit brød - og der må meget gerne være økologisk, men jeg bruger hvad jeg har. Selvfølgelig bliver brødet bedst, når melet er godt, men jeg synes hjemmebagt bare er bedre end købebrød, uanset om man har melet fra Fakta eller fra Aurion... Og uhm, hvor her dufter godt af nybagt brød lige nu!


Wednesday, April 25, 2012

Farveleg

Jeg havde egentlig planlagt at i aften skulle jeg rydde op og gøre andre sådan voksen-agtige og fornuftige ting. Forberedelser til weekendens gæster. Men det blev ikke til så meget. En enkelt maskinfuld tøj er vasket, og i mens kom jeg til at lege lidt med nogle rester af bomuldsgarn. 


Nu er aftenen gået uden den planlagte støvsugning, og der ligger stadig bunker af bøger, strik og en taske fra weekendens filtekursus i stuen. Til gengæld har det været sjovt!

The pause!

Det har været en træls arbejdsdag i dag. Ikke at der er sket noget sådan forfærdeligt eller katastrofalt af nogen art - næh, bare sådan en vedvarende træls dag sådan i det små. Det starter med for lidt morgenmad, regnvejr i plaske-pjaske-klassen - og en lang lang kø, hvor man bare holdt stille og kunne se det der startede med at være 'i god tid' stille og roligt ændrede sig til at være 'for sent på den'... Det kunne så være lige meget, for det møde som jeg stressede for at nå, viste sig at være aflyst, da jeg endelig nåede frem. Men resten af dagen følte jeg, at jeg var for sent på den, og kaffemaskinen var i stykker, og alle virkede stressede og forjagede, og det blev ved med at regne.

Nu er jeg endelig hjemme, og der er ved at komme lidt ro på. Jeg har fundet uldne sokker frem, så jeg kan få varmen igen, og der er lavet en kande the. Sweet and spicy. Om lidt skal der laves aftensmad og snakkes om løst og fast og planlægges mad og madpakker. Men først vil jeg afstresse med at drikke en kop the sammen med resten af familien, mens jeg strikker en pind eller to, og lader den sidste følelse af at være for sent på den afløse af ro.




 

Tuesday, April 24, 2012

Ventetid

Dagen starter med et tandlægebesøg. Lige om lidt. Bare sådan et ganske almindeligt og udramatisk rutineeftersyn, hvor jeg sandsynligvis får en tandrensning og formaninger om at bruge tandtråd. Håber jeg. Bliver nok aldrig helt glad for at skulle til tandlæge og kan ikke li' ventetiden, hvor jeg bare går rundt og er lidt jumpy og nervøs.

Så for at få tankerne afledt, mens jeg venter på at skulle afsted, så er jeg gået i gang med at kigge og mærke på garn fra lageret. Jeg leder efter et garn, der skal bruges til et nyt lille projekt, som jeg har tænkt mig at gå i gang med, når jeg engang har fundet det helt rigtige garn. Det drejer sig om et lille fint sjal lavet af Lisa. Sjalet hedder Gratitude, og har det fineste lille bladmønster i kanten, og så en glatstrikket bund. På grund af den fine bladranke, har jeg ledt efter et grønt garn, og jeg har nu fundet et nøgle håndfarvet garn fra Mia, som jeg tror vil være rigtig fint. Og sjalets glatstrikkede bund vil - tror jeg - fremhæve alle de fine fine forskellige grønne nuancer, der er i garnet.





Jeg tror det bliver rigtig fint, og jeg glæder mig til at skulle i gang med det.....



Monday, April 23, 2012

Valmuer

Jeg lavede et lille køkken-eksperiment for et par uger siden. Jeg såede forskellige krydderier og frø ud i flade bakker, og har så gået og vandet og ventet og været nysgerrig efter hvad der kom op og hvordan det så ud lige siden.
Et af eksperimenterne var, at så birkes. Jeg havde nogle hundedyre valmue-frø fra et frøfirma. Der var vel cirka 5 frø i posen, og jeg følte mig måske en anelse snydt, da jeg åbnede den og så der nærmest ingenting var i. Jeg såede de fem frø - og 'fyldte' så op i den anden ende af bakken med et drys ganske almindelige blå birkes... De stammer vel også fra valmuer?

Resultatet ses her:



De blå birkes spirer fint - mens de ellers dyre og fine frø ikke har vist sig endnu. Om jeg får valmuer ud af eksperimentet - og i hvilken størrelse og farve - tja, det vil jo vise sig senere. Måske jeg kan bage citron-birkes kage med hjemmedyrkede birkes til efteråret? Og mon det er strafbart at have opiumsvalmuer i baghaven?

Sunday, April 22, 2012

Spiraler uden ende

Igen i dag har jeg været på filtekursus med den schweitziske filter Ursula Suter. Der var 'fri leg' blandt de forskellige projekter, som hun havde valgt at tage med, og det var svært at bestemme sig, for de var alle fantastiske og unikke og af en sådan sværhedsgrad, at man ikke uden videre selv kan tænke sig til hvordan hun har fået de forskellige effekter frem.

Til sidst valgte jeg at gå i gang med et armbånd i en smuk hvid silke-merino blanding.


Før man begynder at arbejde med selve filten, skal der forberedes et underlag i tynd plast. Jeg bruger ganske almindelige affaldsposer af den slags, der knitrer, når man krøller dem. Det er vigtigt at plasten er meget tynd og 'elastisk'. Den skal kunne formes. Jeg klipper en pose til og tegner derpå cirkler på den med en 'permanent' tush.


Så vender jeg plasten med cirklerne nedad og lægger min silke-merino blanding ovenpå. Fibrene skal lægges op krydslagt, dvs først i den ene retning og derpå i den anden retning.





Så fugtes ulden og 'filtes' en mikroskopisk smule før plaststykket med uld vendes om, sådan at det nu er plastsiden med cirklerne, der vender opad. Og så starter det der tager rigtig lang tid ved dette tilsyneladende lille simple projekt, nemlig at man syr spiraler inde i cirklerne.


Man syr ovenpå plastikken, og filt laget, der er underneden, er så tyndt, at det føles som om det er rent plastik man arbejder med. Vender man det om, så kan man imidlertid nemt se forskellen.




Og så er det ellers bare at sy løs. Til et lille armbånd, som det jeg er gået i gang med, er der mere end 50 spiraler, der skal sys - og bagefter skal det også filtes, så det varer lidt inden jeg kan flashe mit nye armbånd. Godt at dagens vejr er som skabt til at sidde indendørs i tørvejr med varm the og stearinlys og sy....




Saturday, April 21, 2012

Struktur og overflade




Denne weekend bliver brugt på kursus hos hovedstadens husflid, hvor Ursula Suter underviser i hvordan man kan danne forskellige tre-dimensionelle overflader og strukturer i filt ved at sy tyndt tyndt plastik på fibre, der er forfiltet ganske lidt - de hænger knapt sammen og man sidder lidt og tror at det ikke kan lade sig gøre - og så filte færdigt. Jeg har brugt en stor del af dagen i dag på at sy bitte små sting i noget, der vel burde have været snor-lige baner (men det var de ikke - det var jo mig der syede, og sådan noget går jeg nok mindre op i) på noget der lignede plastik (fordi det hovedsageligt bestod af plastik), filte det, og så pille trådene ud igen og derpå stille og roligt pille plastikken af og afsløre, der under plastikken var dannedes de fineste små lameller i silke-merino. Så små og så fine.....

Thursday, April 19, 2012

Det lille hus i den store skov

Min yngste læser 'Det lille hus i den store skov' og er ikke til at komme i kontakt med, så fordybet er hun i en verden langt væk fra det liv vi lever i dag. Og hendes mor er egentlig ikke meget bedre. Jeg saver brænde. Med en sav. Sådan helt manuelt og lavpraktisk. Det store smukke lønnetræ måtte lade livet i weekenden for at skabe plads, og nu skal det saves op, så der kan blive bål og snobrød til næste år. 


Og jeg har plantet mine babyplanter om fra de helt små urtepotter til nogen med lidt mere plads til at gro og brede sig i. Det ser ud som om der både bliver hokkaidoer, butternuts og artiskokker i haven til sommer. 



Bagefter måtte jeg også lige ned i køkkenhaven og inspicere. Dild, spinat, kørvel og koriander er kommet op. Og rabarberen står så fin og rød og giver lyst til at lave rabarberkager og kompot og saft med vanilie.
Og imens at jeg saver brænde, planter om og kigger på kimplanter, så holder fiberkatten øje med at jeg nu ikke laver ballade uden at den er med. Man skulle jo nødigt gå glip af noget!


Tuesday, April 17, 2012

Bi-ting

Normalt er bi-ting vel ting, der er af mindre betydning eller mindre værd, men lige nu er ordet ved at få en lidt anden betydning for mig. Jeg er nemlig startet på et kursus i biavl, og det er ret fascinerende at få et indblik i en helt anden form for organisering og socialt liv, der godt nok kan tolkes til at have paralleler til menneskesamfundet, men som alligevel er så helt forskelligt fra hvordan mennesker er sociale på.  Jeg er selvfølgelig begyndt at drømme om, hvor vi kunne have bistader stående i haven - og hønsehold til at spise dronerne - men måske jeg lige skulle 'ryste ribset' og vente et par kursusgange endnu inden jeg kaster mig ud i flere projekter. Der er jo på sin vis nok at få tiden til at gå med, men det kunne bare være så sjovt og jeg har vældig megen lyst... Men så må jeg jo kaste mig over noget andet, mens jeg dagdrømmer om honning af egen avl. Det kunne f.eks være at strikke nye strømper som disse...

Eller jeg kunne få ryddet lidt op nogle af de projekter, der lige nu fylder en god del af spisebordet i køkkenet....

'3 räta och en avig' sjalet er næsten halvvejs, og jeg glæder mig til at kunne bruge det. Det bliver så lunt og dejligt blødt. Og så er jeg blevet bidt af at hækle grydelapper. Ja, det lyder jo vældig husmoderligt og gammeldags, men dels er det nu ret praktisk at have gode grydelapper, når man en gang i mellem bevæger sig ud i et køkken for netop at lade som om man er husmoderlig, men ud over det rent lav-praktiske ved at fremstille grydelapper, så synes jeg det er utroligt sjovt at lege med forskellige farvekombinationer, og jeg har utroligt mange rester bomuldsgarn at lege med!
Og så sidder man der og tænker 'Ej, de farver her ku' være gode i en sweater' - eller 'Ku' man ikke hækle de her sammen til en pude?' - eller 'Hvorfor har jeg egentlig aldrig hæklet en bluse?'....  og på den måde så er man måske alligevel lidt gammeldags og husmoderlig, når det kommer til stykket?  

Monday, April 16, 2012

Tur-retur

Jeg havde brug for et lille nemt projekt, der kunne rejse tværs over Danmark sammen med mig i forbindelse med en familiefest. Det blev til en lille posefuld af forskellige rester bomuldsgarn, og intentionen om at afprøve en opskrift på grydelapper i et mønster og nogle farver, som man bare bliver glad af.

Det er sådan et af de projekter, hvor hver færdig omgang bliver afløst af en trang til at tage en mere, fordi det er sjovt at lege med farver, og fordi udtrykket ændrer sig hele tiden. Så mon ikke samlingen af gamle slidte og misfarvede grydelapper bliver skiftet ud i nær fremtid?  Det er i hvert fald et sjovt og hyggeligt lille projekt, der godt kan komme til at 'bo' i tasken og udfylde ventetiden i forbindelse med diverse skole-hjem-samtaler, venten på bussen og hvor man ellers står og tiden bare går for langsomt.... :) 

Saturday, April 14, 2012

Birkesirup - en slags opskrift!

Tap 10 liter birkesaft fra naboens birketræ (måske det er en god ide at spørge om lov først!). Sådan et almindeligt halvstort birketræ kan nemt give 10 liter fra den ene dag til den anden.
Fyld saften over i en stor gryde.
Kog over meget svag varme i 6-8 timer uden låg til saften er reduceret til 1-2 dl.
Hvis jeg havde mulighed for det, så ville jeg have valgt at koge ind udendørs over bål. Dels fordi jeg er barnligt glad for at lave mad over bål. og dels fordi man så slipper for at have vanddamp i hele huset.
Jeg tror, det er vigtigt, at man koger væden af over svag varme for at undgå, at sukkeret fra birkesaften karameliserer og kommer til at smage branket.
Og så mangler bare den sidste ting: Hæld på det pæneste glas du kan finde, og server sammen med friskbagte pandekager....



Friday, April 13, 2012

Birkesirup og fredagsstrik

Jeg sidder og hygge-strikker i køkkenet, mens jeg våger over indkogningen af birkesiruppen. Jeg blev ikke færdig med at indkoge den i går - det ville have krævet at den havde kogt ind til 3 tiden i nat, og det passede jo ikke helt med, at det var arbejdsdag og tidligt op i dag... så af varmen med kæmpegryden, og mig i seng. 

Nu er der gang i indkogningen igen, og i aften skal den gøres færdig. Jeg drømmer om pandekager med min egen sirup i morgen.


Det går nu meget godt. Volumet er blevet væsentligt mindre siden jeg startede. Det har også kogt i cirka 8 timer nu. Duften er sådan lidt ligesom duften af brune kartofler (bare uden kartofler!) og lidt som frisk savet træ. Og selvfølgelig i virkeligheden ikke som nogen af delene, men snarere helt sin egen, som ikke kan beskrives... Farven er blevet  'karamel' - lidt ligesom når man smelter sukker på en pande.

Og imens kan jeg så passende sidde med strikketøjet og nyde at det skrider fremad. Stille og roligt, men det er også sådan at det er bedst på en fredag aften, hvor man er lidt træt og mast og helst ikke skal noget, der er svært. 
Det er stadig 3 ret og en vrang sjalet fra Tant Kofta at jeg strikker på. Garnet er (stadig!) lækkert, og mønsteret så enkelt at det kan klares, selvom en del af opmærksomheden er ved gryden med sirup, der helst ikke skal koge over eller koge på. Det er som skabt til denne aftens aktiviteter! 

Dagens strikkebillede er af sjalets bagside. Fordi jeg synes, den er så smuk at jeg skal have en fremtidig sweater i det mønster... 

Thursday, April 12, 2012

Birkesaft

I går kiggede naboen ind. Han ville lige høre om vi kunne bruge noget birkesaft - og hvor meget ville vi have?

Det ville vi godt, og vi havde tilfældigvis lige tømt en 10 liters eddikedunk, så der blev 'bestilt' 10 liter til senere levering. I dag blev dunken så returneret fyldt med birkesaft, for et birketræ af den størrelse kan sagtens levere 10 liter saft på en nat.

Jeg har aldrig set birkesaft før, og jeg havde måske forvntet noget. der var lidt grønt og som smagte af 'grønt', men frisk birkesaft ligner til forveksling vand. Både i udseende og i smag. Der er måske en lille smule sød eftersmag, men jeg ved ikke helt, hvad jeg skal sammenligne smagen med, og den er på ingen måde dominerende. Snarere tværtimod.

Og hvad bruger man så birkesaft til? Jeg googlede 'birkesaft' på nettet og fandt ud af, at nogen drikker den 'rå' som saft. Og andre har brugt birkesaft til is, ølbrygning, boller og sirup. Og hjemmelavet birke-sirup synes jeg lyder som en meget lækker ting. Jeg forestiller mig lidt naivt, at det må være lige så godt som ahornsirup. Lige noget der ville passe til pandekager!

Nu er den store suppegryde kommet frem og fyldt op med birkesaft, og det står nu og småkoger og passer sig selv.


Gad vide hvor lang tid 10 L birkesaft er om at koge ind til sirup?  Mon det er for tidligt at bage pandekagerne? Og gad vide hvordan det smager?

Tuesday, April 10, 2012

Stille strik

Første dag efter påskeferien var en lidt lang arbejdsdag. 9 timer blev det til. Og hektiske timer oven i købet.
Så nu er der dømt strik af den slags, der ikke kræver alt for meget tænkearbejde, og som samtidigt er en fornøjelse at arbejde med, så dagens travlhed og stress og jag kan blive glemt for en kort stund.

Jeg startede forleden på endnu et sjal fra Tant Kofta. Denne gang et 3 ret og en vrang-mønster, som er tæt på at være det mest enkle mønster, jeg kender og alligevel giver en fin effekt. Det er tre-dimensionelt at se på - og farverne er bare så fine.




Der bruges to forskellige slags garn som jeg købte på strikkefestivallen på Grötö. Den lyse, mener jeg, er en merino/silke blanding (70%/30%). Den er glat og lidt skinnende, og danner en glatstrikket stribe. Den mørke er en Royal baby alpacka, og er nærmest en diametral modsætning til den lyse, nemlig lodden og 'ikke-skinnende', men tværtimod sådan et garn, der suger lys til sig og ikke reflekterer det. Det mørke garn danner en rib-rille og danner derved den tre dimensionelle struktur, der gør sjalet til noget helt specielt at se på. Og så dejligt at arbejde med! :) 


Monday, April 9, 2012

Rygeost - dag 3

Ostemassen har stået i køleskabet i en sigte og dryppet af hele natten. Her til frokost blev osten vendt over på et spækkebræt og stod så der: hvid og lidt imponerende stor. Tænk, det er min egen ost! Min første ost! Ja, sådan kan man blive så fjollet og begejstret, når noget er gået bedre end man havde turdet håbe på.


Men stor og imponerende eller ej. Jeg havde en teori om, at osten var for høj og 'massiv' til at det vil være godt i forbindelse med røgningen, så jeg formede den med hænderne, så den blev fladere og derved fik større overflade og vil kunne blive mere 'røget' i smagen - og så blev den ellers tippet over på vores grill rist..




Her revnede den lidt - og jeg kunne se at den var fin og tør i overfladen, men at det indre af osten var mere fugtigt, og den skulle måske have haft lov til at dryppe af i længere tid? Eller måske endnu bedre - have været delt i to, så den bedre kunne dryppe af?
Så blev grill risten med osten sat ind i ryge-ovnen, og der blev tændt op i halmen. Her gik det så op for mig, at jeg havde glemt en ret vigtig ting, nemlig det der skulle have været brugt i stedet for brændenælderne! Halmen gik lynende hurtigt op i høje flammer, der stod helt op til osten, og der var mere flamme end der var røg! Jeg plukkede ret spontant af den salvie, der stod tæt på og smed salviekvistene ind i flammerne, for at få ilden dæmpet og få tilført noget fugt, så der kunne komme røg. Det er jo svært at ryge en ost uden røg....
Det hjælp på røgudviklingen! Efter en fem minutters tid blev osten taget ud af ovnen. Dele af den var faldet ned i gløderne - nok fordi den jo havde været våd inden i, så nu lærte jeg det til en anden gang! Den skal dryppe ordentligt af inden den ryges!

Osten blev vendt over på en tallerken, og der blev drysset kommen over halvdelen, så der var rygeost til både dem der kan li' kommen og dem der hellere er fri.

Den blev serveret til hjemmelavet knækbrød, radiser, flagesalt og sort peber og en kande the, og selv om den måske ikke scorer max-point på det kunstneriske udtryk (fordi der ligesom er faldet stykker af), så kan jeg garantere, at den får max point på smagen. Den var endnu bedre, end jeg huskede den fra mine bedsteforældre af! Og utroligt meget bedre end de rygeoste, som man kan købe!

Brød må der til!

I eftermiddag skal jeg ryge min rygeost, men inden da skal der bages knækbrød! Og det er bare så lækkert!

Opskriften kommer her:. Til to plader:
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
1 dl solsikkekerner
2 dl havregryn
3 dl hvedemel
2 dl vand
1 dl solsikkeolie
1 tsk salt
2 tsk bagepulver

Det blandes sammen, og halvdelen af dejen rulles tyndt ud mellem to stykker bagepapir.

Skæres i firkanter og bages ved 200C i ca 15-20 minutter. Jeg har varmluftsovn, og bager begge plader på samme tid.




Køler af på rist og er stærkt vanedannende, fordi det er nemt at lave og smager utroligt godt.

Kan varieres på mange måder - f.eks kan man tilsætte birkes eller kommen eller fennikelfrø - eller hvis man trænger til noget sødt, så kan lidt kanel gøre dem 'dessert agtige'...