Sunday, June 30, 2013

Min nye yndlingsdessert. Pandekager med jordbær og nyslynget honning....

Jeg ved godt, at jeg er urimeligt heldig lige nu.
 Jeg har modne jordbær i haven....
Og både nyslynget honning af egen avl og pandekager... Så bliver det faktisk ikke bedre. (Hvis du ikke allerede kender det, så skynd dig at finde en biavler i nærheden og hør om du ikke kan købe et glas nyslynget honning af hende. Det er så godt....)

Bloglovin

Jeg føler mig ikke ligefrem som den skarpeste ske i skuffen i aften. Jeg har et stykke tid brugt bloglovin til at følge nogle af mine yndlingsblogge med. Det fungerer rigtig godt for mig. Men nu tænkte jeg, at jeg skulle forsøge at registrere 'rysteribs' på bloglovin og så er det at det går galt for mig, for jeg forstår simpelthen ikke hvad det er præcis, at man skal gøre.... Men nu prøver jeg. Det værste at der kan ske er vel at jeg bliver irriteret! :)

Follow my blog with Bloglovin

Saturday, June 29, 2013

Udsigt til en eftermiddag med det uendelige tæppe

Det var en hård uge med alt for meget arbejde og alt for lange arbejdsdage. Jeg nåede hverken det ene eller det andet af mine planer for ugen. Men sådan er der jo nogle uger der er. Der skal bare helst ikke være for mange af dem. Men i dag har jeg sovet længe og nydt det er lørdag. Pyjamas-lørdag! Siddet med morgenkaffen, og både avisen og computeren og surfet yndlingsblogs og hvad der nu ellers dukker op, når man har god tid sådan en lørdag morgen.

Om lidt pakker jeg det uendelige tæppe sammen og cykler mod det sydlige Rødovre. Jeg skal forbi centeret og se om de har fået nye tekstilfarver hjem, for jeg har igen fået en trykklods af min søde kollega, der skal afprøves. Det er altid dejligt med nyt legetøj!



Og måske kommer jeg også forbi en garnforretning... Men det egentlige mål for turen er en eftermiddag i godt selskab sammen med søde strikkere, rabarbertærte og så altså det uendelige tæppe.
Jeg glæder mig til at hækle og snakke og slappe af hele eftermiddagen. Jeg trænger...

Thursday, June 27, 2013

Hyldedrik for voksne

Jeg har lige lavet hyldedrik. Sådan en helt almindelig en med hyldeskærme, citron og rørsukker. (Hvis man ikke har prøvet at lave det før, så er der en opskrift lige HER, og der er stadig hyldeskærme, der kan bruges) Men jeg har også lavet en hyldedrik for voksne...
Efter at have lavet den normale hyldedrik genbrugte jeg 'de brugte' hyldeskærme og citronskiver ved at  overhælde det med en flaske vodka. Jeg lod vodkaen trække på skærme og citroner i et døgn, og så siede jeg vodkaen over og retur på flasken igen. Nu har jeg en flaske med vidunderlig hylde-citron-vodka ekstrakt, som jeg skal bruge til velkomstdrik tilsat en masse isterninger og champagne til en rund fødselsdag, der venter senere på året. Hvis den altså ikke bliver drukket inden som aperitif på terrassen, når jeg holder sommerferie...  :)

Tuesday, June 25, 2013

Iblingerne vokser



Tænk at være så lille, at man kan bruge mors hale som hovedpude. Når man altså ikke sover i bunke med en ven...

Jeg laver faktisk også andre ting end at sidde og kigge på kattekillinger disse dage, men der er unægteligt ikke meget af det, der er lige så fotogent eller har samme nuttethedsfaktor som de to små uldtotte. 

Sunday, June 23, 2013

Tigermis

Livet med killinger er ret fredeligt den første uge. De sover, spiser, møffer en lille smule rundt i kassen, og så sover de igen. 

Den lille grå er ret nuttet. Den har de allerfineste tigerstriber på maven, og kan tydeligt li' når den bliver nusset  lidt. Den kan næsten ikke finde ud af hvordan den skal ligge, når jeg stryger den forsigtigt hen over maven eller omkring hagen. Det er bare velvære for en lille tigermis...
Forleden kom der en barselsgave til Ib med posten - og sørme om ikke der var en bedsteforældregave til os 'bedsteforældre' også. Det var en hyggelig overraskelse at komme hjem til! Tak for den!

Ib har nu så meget mælk til killingerne, at de kan holde sig mætte i lidt længere tid og derfor også sove lidt længere tid ad gangen. Det giver hende muligheden for at komme udenfor og strække benene lidt. Når man er udekat, så er det lykken at komme ud igen efter flere dage inde. 



Honningfesten

I dag kom vi endelig i gang med at høste forårshonningen. I går blev der sat 'bitømmere' i staderne. Det er sådan en slags en-vejs-døre, så bierne kan komme ud fra honningtavlerne, men ikke tilbage til tavlerne igen. På den måde håbede vi på at kunne tage honningtavlerne fra staderne uden, at der sad i tusindvis af bier på dem. Helt så nemt gik det selvfølgelig ikke, men vi børstede bare forsigtigt bierne af tavlerne med bibørsten, og så var tavlerne klar til at blive høstet. 
En honningtavle er først klar til at blive høstet, når 2/3 af cellerne på tavlen er lukket med et tyndt lag bivoks. Høster man honningen inden, så vil vandindholdet være for højt i honningen og så risikerer man, at den begynder at gære.
Vokslaget skal fjernes for at man kan få honningen ud af tavlerne. Det gør jeg med en 'skrællekniv', der er lavet til at fjerne bivoks med. Den ligner ikke en normal skrællekniv, men er mere en slags gaffel eller kam.

Voksen og den honning, der hænger ved, bliver skrabet af nede i bunden af skrællestativet. Honningen drypper så af og kan samles sammen, mens voksen kan bruges til f.eks nye bitavler eller vokslys bagefter.
De skrællede honningtavler sættes ned i en slynge, hvor honningen slynges ud af tavlerne og samles nede på bunden af slyngen.
Her er der en taphane, så vi kan tappe honningen ned i en spand.
Vi havde fortalt naboer og venner at der blev høstet honning i dag, og at de var velkomne, hvis de havde lyst til at se hvordan man gjorde. Det var der faktisk mange, der benyttede sig af, så det ændrede sig fra at være en honninghøst til at være en slags honningfest. Det var ret hyggeligt. Og vores nabo Bent kom med øl, for han mente, at vi da måtte være blevet tørstige. Det kunne godt gå hen og blive en tradition, at der er en slags åbent hus den dag, hvor vi høster, for det var hyggeligt med så mange søde og interesserede gæster.

Leif havde bagt boller, så vores gæster også kunne få en smagsprøve af honningen, og det gjorde stor lykke. Specielt nogle af børnene syntes godt om honningmadder. Det er jo også det rene slik på en eller anden måde.
Når honningen var slynget ud af tavlerne, blev den hældt op i en kæmpe si, der stod over en spand. Det er det store hvide 'skrummel', der står ved siden af mig på ovenstående billede.
Posen består egentlig af to poser. En inderpose med lidt grove huller, der er beregnet til at tage de større stumper af pollen og vokstavle, der kan være slynget løs fra tavlen under slyngningen - og så en finere 'si-pose' der tager alle de små voksrester. På den måde kommer der den fineste og klareste flydende honning ud af det. Vi tappede en del honning med det samme - det er det man kalder nyslynget honning, og det er en flydende honning. Den kan ikke holde sig så længe. Dels fordi den smager allerbedst og derfor bliver spist hurtigt - og dels fordi den på et tidspunkt vil krystallisere og blive stenhård og ubrugelig (altså ubrugelig fordi den ikke længere kan bruges til honningmadder!). Den honning, som vi ikke tappede på glas med det samme, bliver stående i den store plastikspand, og vil skulle omrøres grundigt hver dag i en uges tid. På den måde undgår vi at den bliver til en stor stenhård klump, og i stedet bliver det til sådan en fast honning, som man traditionelt bruger til honningmadder i Danmark. 

Sidst men ikke mindst vigtigt havde vi vores egen interne kvalitetskontrollør til at teste om honningen nu også var god nok, og heldigvis blev den godkendt. Det var jo ret heldigt!

Thursday, June 20, 2013

Iblingerne - dag 2

Ib og killingerne ser ud til at trives rigtig godt. Ib ligger og spinder det meste af tiden. Hun er begyndt at spise, og når ungerne sover, så lister hun sig også lidt ud, men aldrig længere væk end at hun er retur, når de vågner og kalder på hende.

De to killinger er meget forskellige at se på. Den rødstribede er klart den største. Den er ret aktiv og møver rundt inde i papkassen og ind imellem falder den 'ud'. Så er det jo godt at have en mor, der kan hente en.

Den gråstribede er mindre, og mere stille. Den har den fineste hvide halespids, der står lige ret op i luften, som en lille antenne, når den sutter hos Ib. Den har også hvide poter og hvidt bryst. Det ligner egentlig lidt at den er i kjole og hvidt. Den er sjældent ret langt væk fra Ib (og er derfor meget svær at tage billeder af), og det første døgn har den egentlig spist og spist og spist. Den har også lidt, der skal indhentes, før den er ligeså stor som den røde. Mon ikke den bliver lige så aktiv, som den rødstribede killing er, når den er blevet lidt større?



Det er rigtig hyggeligt at have kattekillinger i huset. Der er allerede nu mange timers underholdning i at have dem, og det bliver garanteret endnu sjovere, når de får øjne og begynder at komme udenfor kassen (altså udenfor med vilje, og ikke fordi man falder ud).




Wednesday, June 19, 2013

Goddag til Ib-lingerne

Tirsdag aften omkring sengetid begyndte Ib at have småveer. Hun lå tæt op og ned ad Frigg og mig i sofaen, og hun fik lige et håndklæde under sig, men fik ellers lov til at blive liggende (hurra, for lædersofaer, der er nemme at gøre rene!). Der skete ikke så meget i mange timer, og mand og teenagere gik efterhånden i seng og overlod jordmodertjansen til mig. 
Ved fire-tiden om natten blev hun urolig. Hun havde ellers ligget helt stille og spundet de sidste mange timer, mens hun blev nusset af mig, mens hun ind i mellem havde lidt veer. Men nu gik hun fra sofaen, drak lidt vand og begyndte så at lede efter et godt sted at føde. På et tidspunkt forsvandt hun ned bag et bredt og tungt møbel vi har i stuen, som vi har alle vores film og cd'er i og hvor anlægget står ovenpå. Jeg bandede fælt, for der var hun godt nok helt ude af syne og rækkevidde, og jeg ville jo gerne følge lidt med i hvad der foregik. Plus, at jeg også fik nogle husmoderlige tanker om hvor besværligt det ville være at gøre rent efter en kattefødsel på det sted! Ikke nemt! Heldigvis opgav hun at føde under selve møblet - der var nok trods alt for lidt plads selv til lille Ib - og i stedet fandt hun ud i krogen mellem møblet og en reol og en af Leif's store og meget tunge højtalere. Så lå hun der i en bunke ledninger fra anlæg, højtalere og tv. Og pludselig var der født en lille rød killing. Og meget kort tid efter kom der en gråstribet med hvid halespids og hvide poter.
Som billedet viser, så er der meget lidt plads i den krog. Hun ligger nærmest i spænd mellem væg og højtaler, så efter en times tid eller to blev den lille familie flyttet over i en stor papkasse med et blødt gammelt tæppe.
Der ligger den lille familie nu, og alting ser ud som det skal. De små ib-linger er vasket rene og ligger og dier, og Ib tager sig nu en velfortjent lur.

Og resten af familien skiftes til at kigge på og nyde idyllen. Mon ikke vi kunne skrotte fjernsynet denne sommer?

Sunday, June 16, 2013

Indflytterfest

Dagens sidste bi-indlæg på bloggen.

De sværmende bier opførte sig 'helt efter lærebogen i biavl', dvs de var meget fredelige under al postyret, og de kravlede i løbet af eftermiddagen ind i halmkuben i den tro, at det var et godt nyt sted at bo. Der kom nogle gevaldige regnbyer på et tidspunkt, og der var en stor klump af bier, der sad helt stille udenpå halmkuben i regnen. Bier er jo egentlig tropiske dyr og bryder sig ikke om at være ude i regnvejr på den måde, så jeg var lidt bekymret for om de klarede skærene, men efter en time med lidt sol, så livede de op igen og kravlede endelig ind i kuben.
Et stykke i kartoffelbeddet ved siden af bigården blev ryddet, og der blev lagt lidt fliser og et par leca blokke blev indkøbt i det lokale byggemarked. Det lykkedes også at få fat på Michael, som vi tidligere har indkøbt bifamilier og udstyr fra. Han havde heldigvis alt, hvad vi manglede til staderne, og vi kunne hente det her i aften, så også det problem blev løst.



Her klokken 21.30 havde vi fået samlet alt udstyret, og halmkuben med alle bierne blev båret ned fra pladsen under frugttræerne og over til bigården. Her blev de forsigtigt rystet ud på en plade, der var sat op til flyvespalten på deres nye stade. De vil så selv søge opad mod flyvespalten og kravle ind i det nye stade. I første omgang så det mildest talt kaotisk ud med de mange mange bier, der kravlede i alle retninger. Og alle andre retninger end op mod flyvespalten lignede det...










Jeg har været ude for at kigge til dem her cirka halvanden time efter, at de blev hældt ud af halmkuben, og jeg ved ikke helt om det ser ud som det skal. Det ligner, at en del af dem hellere vil op og sidde i hækken ind til naboen end ind i det nye stade. Jeg er spændt på, hvordan det ser ud i morgen tidlig.

Og nu vil jeg holde en lille 'indflytterfest' med et krus the og en mad, mens jeg puster ud efter en weekend, der på alle måder blev helt anderledes end jeg havde troet den ville blive. Men absolut god og spændende!