Friday, August 30, 2013

Lidt nysgerrig er man vel?

Halfdan er en meget nysgerrig og hjælpsom kat. I går morges valsede han rundt med hvidt karteflor i 'skægget' - og på den måde 'hjalp' han mig til at blive færdig med at spinde før end jeg ellers ville have været færdig (og efterfølgende fik jeg også ryddet op, så der ikke lå mere katte-egnet 'fiber-legetøj' i stuen. Meget hjælpsom kat!). Og når jeg har gang i at vinde garn, så vil han også meget gerne 'hjælpe til'. Det er nemlig rigtig spændende!

Han cirkler simpelthen rundt om garnvinden og er både vældigt nysgerrig, legesyg og så også lidt bange, for den kommer med en ukendt lyd, når den kører rundt - og måske synes han også den virker lidt farlig, når den kører rundt....  helt tæt kommer han i hvert fald ikke. Endnu...

Thursday, August 29, 2013

Valnøddegarnet - version 2

Jeg havde en lettere brugt farvesuppe fra grønne valnødder. To bundter nyt og ukendt tykt garn - og et enkelt bundt af det gode velkendte strømpegarn fra Ellen.

Garnet kom ned i suppen, varme på, og så stod det og småkogte en times tid, inden det fik lov til at køle ned.
Her er det skyllet og hænger på tørresnoren ved siden af et bundt fra første farvning. Farven på det nye garn snyder lidt på dette billede. Det er mørkere og meget mere karamel- eller skulle jeg kalde det nougatfarvet? - i virkeligheden. Så når I ser billedet så tænk på lys nougat og kaffe. Så har I farverne.

Det nye garn blev også meget fint lysebrunt. Jeg måtte ned i det lokale supermarked for at se, om de havde sådan nogle karamel-snørebånd, som jeg husker fra min barndom, simpelthen fordi farven minder mig om dem. Det havde de så ikke, så jeg har min lækkersult intakt lidt endnu. :)
Og som så ofte før kommer Alice (aka Fiberkatten) og skal se hvad der foregår. Hun er ubetinget vores mest nysgerrige og sociale kat og vil meget nødigt gå glip af noget. Og hun kan godt li' garn...
Til sidst lægger hun sig ved siden af og gør sig lidt lækker, for måske hun kunne blive nusset lidt.... samtidigt med at hun kan holde øje med om der sker noget nyt. Og det er jo altid hyggeligt med selskab - det synes vi begge to.
Til sidst et billede af det nye lysebrune garn i tør tilstand - og vundet op i nøgler (igen et billede, hvor farven er lidt lysere end farven er i det virkelige liv. Jeg må finde en løsning på mit farveproblem!). Planen er egentlig, at det (sammen med de nøgler garn, der endnu ikke er farvet) skal bruges til huer til diverse teenagere, men jeg ved ikke helt hvad de vil sige til denne brune farve. Jeg kunne godt have en mistanke om at lysebrun ikke er en yndlingsfarve - eller en modefarve for den sags skyld. Så enten skal jeg farve det over - eller også skal jeg strikke en hue - f.eks til mig selv i det. Eller farve et eller flere af de sidste ufarvede nøgler i en eller anden fed farve, der kan strikkes sammen med den lysebrune i en eller anden fed kombination?? Det må jeg vist lige tænke lidt mere over. :)

Wednesday, August 28, 2013

Hurra hurra - Iblingerne's 10 ugers fødselsdag!

Tænk - i dag er iblingerne 10 uger! Det skal fejres med lidt ekstra god killingeforkælelse (=torskerogn!) og lidt billeder.... Jeg forstår slet ikke, at de er blevet så store allerede. Og helt ærligt! Så hader jeg tanken om, at de skal flytte hjemmefra om to uger, for jeg kommer til at savne dem! Helt vildt!
De er nu rundt i hele huset og haven helt, som de selv har lyst til. Ib passer stadig rigtig godt på dem. Og nogen gange er hun også med i deres lege, og så går den vilde jagt rundt og rundt. Det er ret hyggeligt at se på. Nogen gange ligger de stadig alle tre i en 'bunke' i et hjørne eller en vindueskarm. Det er også hyggeligt at se på. Og fint.

Her bliver tomt, når de er væk. Fordi det er så hyggeligt at have dem her og følge med i at de bliver større og større og kan mere og mere. Og bliver frækkere og frækkere....

Det sidste de to banditter har fundet på foregår ude i mit staudebed. Der bliver leget 'gemme' og 'fange' i alle varianter. Der bliver sneget og hoppet og løbet stærkt og rullet rundt...  Og væltet en masse blomster! Der er nærmest anlagt et mindre stisystem derude i beddet nu...





Og jo - der er faktisk iblinger på det sidste billede også. Begge to. Hvis man altså kan finde dem mellem alle blomsterne.... :)

Tuesday, August 27, 2013

Tryk 2

Jeg havde gang i at trykke med mine nye trykklodser for et par uger siden, men jeg blev ikke rigtig tilfreds med resultatet. Trykket var ujævnt, og der var et eller andet ved det, der irriterede mig, uden at jeg kunne sætte ord på hvad. Skoene kom til at stå.   
Så besluttede jeg mig for at trykke endnu flere blomster på dem - simpelthen fordi at et eller andet skulle der ske med dem, hvis de nogensinde skulle blive brugt til andet end at samle støv!

Jeg blev ret godt tilfreds med de ekstra blomster, så det andet par sko fik også 'hele turen' nu jeg alligevel havde gang i trykket.

Nu skal farverne fikseres, og så venter der mig en aften eller to med at brodere i forskellige kontrastfarver. Det glæder jeg mig egentlig lidt til. Det er hyggeligt, og så er der noget næsten meditativt over at sidde og brodere 'frihånds' - og planen er at der skal leges med mange og stærke farver. Der er bare lige en arbejdsdag, der skal overstås først! :)

Monday, August 26, 2013

Lopperne sover

De små ballademagere er nu så store, at de har fået en loppe/flåt-kur ligesom husets store katte. Det tog de virkelig pænt (hvad man aldrig har kunne sige om Herman!). De syntes nærmest bare det var dejligt at blive taget op og nusset lidt ekstra og kigget i ører og hvad der nu hører til.

Og sikke en ro der blev bagefter....


Friday, August 23, 2013

Valnødderov

Jeg hørte forleden om nogen, der farvede med valnødder og fik straks en voldsom lyst til også at prøve at farve med valnødder. Dels fordi jeg blev nysgerrig, men også fordi jeg forestillede mig at en mørk brun ville være fabelagtig god sammen med de farver, som jeg farvede tidligere på sommeren - og ja, jeg er stadig lidt i tænkeboks med hvad der skal strikkes af alt mit plantefarvede garn, men det bliver nok en stribet trøje med knapper.... tror jeg.
Men udfordringen var så at få fundet nogle umodne valnødder, for det er jo ikke et træ, der står ret mange steder. Det lykkedes mig faktisk i løbet af en uges tid at få lokaliseret hele tre valnøddetræer i mit nærområde. Det ene må være verdens største valnøddetræ. Det er gigantisk stort og står i en baghave nede ved Damhusengen. Ret så privat, selv om der var hul i hækken. Det andet var sådan pænt stort og står ved indkørslen til nogle rækkehuse, der ligger måske 100 meter herfra. Tænk at jeg aldrig har lagt mærke til det træ før nu. Der var dog igen en ulempe. Det stod ret op og ned af et ret stort skilt, der annoncerede at det var PRIVAT grund og adgang forbudt eller noget i den stil. Men dog på et fællesareal, så det ville føles knapt så kriminelt 'at planke den' der, som ved det første sted. Men heldigvis fandt jeg samme dag et mindre valnøddetræ, der står ved et stoppested kun 500 meter herfra - og hvor det føltes ok at plukke nogle grønne valnødder til et lille køkkeneksperiment.
 Valnødderne er for modne nu til at man kan findele dem med en kniv. Men sikke de kan safte!
I stedet for kniv og håndkraft, så smed jeg dem i hakkeren til blenderen - og fik dem forvandlet til mindre stykker på den måde.
Rigeligt med vand på, og så et bundt ubejdset og et bundt alunbejdset uldgarn ned i suppen - bare for at se om det ville give en farveforskel. Farvesuppen ligner lidt 'karry-suppe' til at starte med, men skifter farve efterhånden. Efter en times tid så det ubejdsede garn meget grønt ud. Ikke noget som helst der mindede om brunt. Det alunbejdsede garn derimod blev fint brunt at se på. Jeg havde egentlig planlagt at lade garnet køle af natten over nede i farvesuppen, men begge bundter garn var blevet utroligt mørke, så jeg hev dem op, lod dem køle ned - og skyllede og eddikebehandlede med det samme. Her til morgen er de næsten tørre, og det ubejdsede garn, der startede med at være dybt mørkegrønt er nu blevet brunt omend med et svagt grønt skær. Det er bundtet til højre på billedet nedenunder.
Der er godt nok ikke den store nuanceforskel på om garnet er ubejdset eller bejdset med alun, når det drejer sig om farvning med valnød.
Måske er der en undertone af noget rødt i det bejdsede garn (til venstre på billedet ovenfor), mens det ubejdsede som sagt stadig har et svagt skær af grønt? Og måske er det bejdsede garn en anelse mørkere?

Den slags overvejelser synes Ib er søvndyssende. Eller også er hun bare træt, fordi det er hårdt arbejde at passe på iblingerne...


Thursday, August 22, 2013

Årets koriander høst

Jeg øver mig i at blive voksen. Sådan noget med at når man er voksen så kan man lide både stegte sild, ost og frisk koriander. Og sikkert også nogle andre ting, som jeg ikke lige kan komme på.
Så derfor har jeg i år haft sået en række koriander i haven, så jeg kunne komme lidt frisk koriander i de retter, hvor opskriften siger at det hører sig til... fordi jeg tænker at hvis jeg lisom øvede mig lidt ind i mellem, så kommer jeg nok til at lære at kunne li' den på en eller anden måde. Eller i hvert fald til at synes bare lidt mindre dårligt om den.

Det blev ikke en succes. Hverken hos mig eller hos resten af familien. Og korianderen i haven blev ikke spist, men fik lov til at vokse sig stor og sætte frø. Mange frø blev det til.

Nu har jeg så høstet korianderfrø af egen avl til efteråret og vinterens mange indiske retter. Frøene ligger på et viskestykke og lufttørrer på spisebordet, og når man ind imellem sidder og piller plantedelene fra frøene, så breder der sig på magisk vis en duft af frisk koriander i hele huset, selv om der ikke er noget 'frisk' over korianderen længere. Det får kommentarer med på vejen fra teenagerne i retning af 'Sidder du nu igen og roder i den der pisurt!'... Heldigvis smager frøene ikke som planten lugter, så der er ingen protester over at der er korianderfrø i maden, mens selve planten altså konsekvent bliver omtalt som 'pisurt' og anses for at være helt uspiselig. Så forsøget på at blive 'voksen' og lære at holde af frisk koriander må siges at være meget mislykket. Til gengæld har jeg nu korianderfrø nok til det næste lange tid - så måske jeg af den grund alligevel skal have sået koriander i haven næste år også? Det vil jeg lige tænke over..... :)

Wednesday, August 21, 2013

Højt på strå

Jeg brugte en time på 'det uendelige tæppe' i dag efter arbejde. Det har ligget stille de sidste uger, for jeg var blevet lidt træt af at hækle det samme og det samme igen og igen, og trængte til noget afveksling. Men akkurat som netop dette stykke håndarbejde kan være ret kedeligt og ensformigt, så kan det også være rigtig godt til at stresse af med på de dage, hvor jeg har haft ekstra travlt på arbejdet. Så er det rigtig fint med sådan en no-brainer til at falde ned med. 
Det varede så ikke så længe inden jeg fik selskab, og hvad man vel kunne kalde en eller anden form for 'hjælp' til arbejdet! 
Men så kan kan da heldigvis gå lidt ud og trække lidt frisk luft i stedet.... alle sammen....
Ser han lidt sur og fornærmet ud? Måske han ikke var helt færdig med at lege med mit garn?

Vincent ser derimod ud til at synes det er dejligt at være udenfor!
Og han er blevet ret skrap til at klatre...

Og Halfdan sidder nede ved foden af stolpen og kigger langt efter ham....

Gad vide om det er smart at kravle nedad med hovedet forrest?
Og her ser vi lidt af et ret elegant fald. Måske hjalp det ikke på balancen at Halfdan sprang på ham?
Og vrisne tante Alice kigger på. Opmærksomt og måske ikke helt billigende! Det er ikke nemt at være tante til sådan to!

Tuesday, August 20, 2013

Madpakkeblues

Sommerferien er slut for hele familien, og skolen og gymnasiet er startet, så nu er det blevet madpakketid igen. Og det er sidst på tomatsæsonen og der er ret mange små tomater i drivhuset, der trænger til at blive spist, så derfor skal der bages tomater.

Det er ret nemt at gøre. Tomaterne halveres. Der drysses krydderurter på efter hvad jeg har lyst til/kan skaffe. I dag blev det salvieblade, der blev strimlede (fordi jeg synes hele salvieblade kan være lidt voldsomme) og så en håndfuld timian. Jeg skar fire fed hvidløg ud i tynde tynde skiver - og et par ikke så stærke chilier. Men kan man ikke li' chili eller hvidløg, så lader man bare være. De bagte tomater smager dejligt under alle omstændigheder.

Så dryssede jeg flagesalt og friskkværnet peber på, og hældte rigeligt med olivenolie på (1-2 dl til en hel bradepande). Til sidst fik det en smule hvidvinseddike (ca en teskefuld) og to spiseskefulde flydende honning. To spiseskefulde honning lyder af meget, men de færdige tomater smager hverken af honning eller synderlig sødt, men bare meget meget dejligt.

Tomaterne skal bages ved 100 C midt i ovnen i cirka tre timer. Kig til dem ind i mellem - er tomaterne store, så skal de måske have lidt længere tid - og er de små - ja, så skal de have kortere tid. Duften i køkkenet, mens de bager, er vidunderlig - og de smager lige så godt, som de dufter.


Jeg bruger dem på flere forskellige måder. De kan selvfølgelig bruges som tilbehør til al mulig varm mad. Eller som en lille snack. Men de kan også bruges som fyld i sandwiches i madpakken, hvor de ikke vil gøre brødet lige så vådt, som en skive frisk tomat gør. Eller de kan bruges som fyld i pizzasnegle sammen med god reven ost og lidt ekstra salt. De kan også spises, som de er sammen med pasta - eller de kan blendes sammen med pinjekerner og parmesanost og lidt ekstra olivenolie og et fed hvidløg til en tomat-pesto. De er gode på alle måder.

Har man rigtig mange tomater i drivhuset - eller har de været på tilbud, så kan man lave en stor portion og lægge de færdigbagte tomater i et glas og hælde ekstra olie på til det dækker. De kan holde sig et par uger i køleskabet på den måde uden problemer - og sikkert længere, men så længe har de aldrig kunne stå her, inden de var spist.... :) 

Monday, August 19, 2013

Pianissimo

Jeg blev vækket ved nogle ret uharmoniske og høje lyde fra stueetagen. Det skete et par gange, og så blev der helt stille..... Det var såmænd ikke uhyggeligt, for lydene var ret genkendelige og på en måde meget velkendte. Det var bare ikke den sædvanlige musiker, der spillede. 

De to ballademagere fandt heldigvis ret hurtigt på noget andet at lave i nat end at lege tagfat på flyglet, men nu har de lige taget en runde mere. Der må være et eller andet rigtig godt ved at jage hinanden op på klaverstolen og videre op over tangenterne og så ned igen. Eller måske de er musikalske?