Monday, October 14, 2013

Gyldne farver på tørresnoren

Det her bliver et af de der blogindlæg uden så mange ord, men med en masse billeder. Det hele startede med at Frigg ønskede sig en gul sweater i julegave, lidt senere afslørede en løbetur langs Harrestrup å (=yndlingsløbeturen), at der var et sted, hvor gyldenrisene ikke var helt afblomstrede endnu og at der sørme også var lidt rejnfan i blomst. Sidst men ikke mindst. Jeg fik pludselig mulighed for at låne en gruekedel....

Først var der en hel del garn, der skulle bejdses. Alt er bejdset med alun, og jeg bruger normalt 15 gram pr 100 gram garn... Efter bejdsningen tørrer garnet - og så kan det gemmes og bruges til farvning på præcis det tidspunkt man har lyst og tid til at farve...
Der er et ordsprog om, at når katten er ude, så danser musene på bordet. Hos os burde det omskrives.... Noget med at når jeg hænger garn op udenfor, så er Ib på bordet....
Gasflasken er sat til gruekedlen, og jeg er klar. Helt klar!
Sådan ser 1400 gram gyldenris ud på bunden af en pose. De få blade, der ses på fotoet, pillede jeg af inden farvningen.

Garn, vand, og gyldenris i gruekedlen, inden der blev tændt for den. Se min nye store ske! Perfekt til at røre i en stor gruekedel!
Farvesuppen koger, og garnet er begyndt at tage farve...
Tørresnoren en tidlig morgen efter første farvedag. De to mørkeste farver er to forskellige slags garn farvet med gyldenris, mens de to lyseste farver er samme to slags garn farvet med rejnfan.

Over de næste dage farvede jeg både anden og tredje gang i farvesuppen lavet på gyldenris (og der var faktisk farve nok til at farve en fjerde gang - men jeg er desværre løbet tør for garn!).
Jeg kunne se på farvesuppen fra rejnfan, at der var meget mindre farve tilbage i den end der var i gyldenris-suppen, så her blev det kun til at farve et enkelt fed mere. Og sidst men ikke mindst, så glædede jeg min nabo ved at luge padderokker fra hækken og farve med dem også. Padderokke giver nemlig den fineste sarte gule farve... (Næste år går mine padderokker en hård tid i møde!)
Og sådan gik det til at jeg pludselig fik en ny yndlingsfarve...
  

4 comments:

 1. Replies
  1. Du må jo 'lægge en ordre ind' til næste år, Charlotte. Så skal jeg nok farve noget til dig! :)

   Delete
 2. Replies
  1. Tusind tak, Karina. Jeg er også rigtig glad for resultatet. Og modtageren af den kommende sweater er heldigvis også tilfreds. Så nu skal jeg 'bare' i gang med strikkepindene..... :)

   Delete