Saturday, July 7, 2012

Mormors moderniserede stikkelsbær trifli

Overskriften på dagens blogindlæg er faktisk fup og fidus. Jeg kan slet ikke huske min mormor lave stikkelsbærtrifli. Hun lavede rigtig mange andre desserter, og hun var god til det, for hun havde haft et forsamlingshus og har lavet mad til mange fester i sin tid der. Jeg kan godt huske hendes trifli. Den var med svesker, som jeg ikke kunne li', så jeg spiste den gode vaniliecreme, makronerne og flødeskummet, og levnede sveskerne. Men jeg har de fineste røde stikkelsbær i haven lige nu, og det er lige tiden at plukke dem, så derfor vil jeg forsøge at lave en mormor-agtig trifli, men med stikkelsbær i stedet for de der svesker, der i hvert fald da jeg var barn, havde det med at vokse og vokse i min mund.

Først laver jeg en kompot af 500 g stikkelsbær, 150 g rørsukker, ½ vaniliestang og saft og fint revet skal af en ½ citron. Min mormor ville jo have kogt dem på svag varme til de var tilpas, men jeg har læst en opskrift af Claus Meyer, hvor han bager dem i ovnen v 150 C i 20-25 minutter i stedet, og det afprøver jeg. Jeg bager tit mine rabarber i ovnen, når jeg laver rabarberkompot, så mon ikke at det er fint til stikkelsbær også?


Det gode ved at lave kompot i ovnen er at rabarberstykkerne eller stikkelsbærrene ikke koger så let ud, som de ellers tit gør, når man koger dem i en gryde under omrøring.


Mens kompotten køler helt af, laver jeg en råcreme. Min mormor ville have lavet en vaniliecreme og brugt husblas til at få den til at blive helt budding-agtig. Jeg er både vegetar og lidt doven, så jeg laver i stedet en råcreme ved at piske 4 pasteuriserede æggeblommer med vaniliekorn fra en stang vanilie og 50 g flormelis indtil det er helt tykt. På den måde undgår jeg både gelatinen og får en lettere og mere fløjlsblød creme.


Så blander jeg forsigtigt flødeskum fra 1½ dl piskefløde i æggecremen, indtil cremen er helt ensartet og blød og luftig. Cremen er lidt tynd på dette tidspunkt, men det er ok. Den vil stivne og blive helt perfekt i køleskabet senere.

Og så er det tid at 'bygge' triflierne ved skiftevis at komme et lag kompot, nogle knuste makroner og et lag råcreme i skålene lige så mange gange som der er plads til i skålene....Så sættes portionerne i køleskabet en time eller to (eller til næste dag hvis man kan lade dem stå så længe) så cremen kan stivne, makronerne kan suge lidt af væden fra kompotten, og det hele 'sætter sig'. Der er nok et stykke til den slags trifli, som min mormor lavede, men jeg synes min 'moderniserede' version uden svesker og med en lettere creme er meget dejlig. Jeg bytter ikke....

2 comments:

  1. Ta-daaa nu ved jeg igen, hvad jeg skal lave... Må lige i Netto... Stikkelsbær har jeg mange af... Jane, du må snart komme ud en tur :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeg har snart sommerferie, så vil jeg gerne komme et smut ud og se herlighederne! Vi har også en fælles flaske strikke-vin, der skal drikkes på et tidspunkt! :)

      Delete