Monday, September 23, 2013

Alkanna

I forbindelse med at vi for en lille måneds tid siden blev omstrukturerede på mit arbejde, så fik jeg jo nye kolleger. Og da vi i sidste uge var på et 'nu-skal-vi-lære-hinanden-at-kende-arrangement' fandt en af mine nye kolleger ud af, at jeg plantefarvede... Næste dag kom hun med en lille pose med 'alkannarod' til mig. Det er en rod, der farver rødt, og den har været brugt siden antikken i området omkring stillehavet til at farve fødevarer og kosmetik, men tilsyneladende har den ikke været brugt til at farve stof eller garn med. Da jeg læste mere om den, så fandt jeg ud af at det røde farvestof er uopløseligt i vand, og at man bruger olie eller alkohol til at udtrække farven med. Så gav det jo lidt mere mening, at den ikke traditionelt har været anvendt i forbindelse med stof- eller garnfarvning, for man har jo ikke lyst til at få olie på sit tøj/garn - og mon ikke det har været anset at være for dyrt at anvende god alkohol på at farve rødt?

Men selvfølgelig blev jeg lidt nysgerrig for om det rent faktisk kan lade sig gøre at farve med den... 

Først kom jeg den tørrede rod (ca ti gram)  i en flaske med lidt hospitalssprit (ca 200 ml) i og lod det trække i tre dage. Og der kom virkelig den allersmukkeste røde farve! 
Farven virkede meget mørk i flasken, så jeg kom et par dryp på en vatrondel for bedre at kunne se den røde farve. Jeg synes virkelig, det er en meget smuk rød.

Jeg hældte ekstraktet over i en gryde, kom ca 6 gram alunbejdset uldgarn i og tilsatte så meget vand at garnet kunne flyde frit i gryden. Her skiftede farven på opløsningen fra rød til violet. Sådan lidt en farve i retning af rødkål. Så vidt jeg kan læse mig til, så skyldes farveskiftet, at pH skifter i opløsningen, men hvorfor pH skifter, når jeg tilsætter vand, kan jeg ikke lige gennemskue.

Så blev opløsningen langsomt varmet op. Jeg ville egentlig ikke varme det for meget, for jeg ville gerne undgå at alkoholen dampede af, men det kom desværre meget meget hurtigt til at koge. S'gu da også! Så kunne jeg jo bande lidt over det. Farven skiftede nemlig til dyb violet, nærmest sort violet. Auberginefarvet er måske det rette ord?Men selv om det ikke blev en rød farve, at jeg fik ud af mit første lille eksperiment, så er jeg egentlig ret godt tilfreds. Jeg kan godt lide den dybe lilla farve, som jeg fik lavet, og det var rigtig sjovt at prøve at eksperimentere med en farve, der ikke var vandopløselig. Når farvebaddet er kølet ned igen, så tror jeg, at jeg prøver med endnu en farveprøve. Måske det kan lykkes at farve rødt, hvis bare jeg kan styre temperaturen?Eller måske det bare bliver en lysere lilla? Eller måske jeg kan få farven mere rødlig, hvis jeg ændrer på pH i opløsningen - f.eks tilsætter lidt citronsaft? Det skal i hvert fald afprøves! Det er jo sjovt at eksperimentere! :)2 comments:

  1. Ej hvor er du bare go´Den farve er da vildt flot. Det bliver spændende at se dine eksperimenter!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, Karina! Jeg synes også farven blev rigtig god, selv om jeg på forhånd havde troet jeg ville få rødt garn ud af det. Det er vist altid lidt spændende at plantefarve, for man bliver nogen gange ret overrasket. :)

      Delete