Thursday, July 4, 2013

Bi-kølere? Eller er det mon en honning-tørrer?

Jeg har været på en lille skumrings-havevandring. Det der tidspunkt hvor det så småt begynder at mørkne, og hvor der på en eller anden måde pludselig bliver tyst i haven. Det er lidt magisk. 

Nede ved bistaderne var der også stille. I hvert fald ved første øjekast. Kiggede man nærmere nede ved flyvespalten kunne man imidlertid se, at der stadig var bier på arbejde. De sad på rad og række langs flyvespalten, mens de 'slog med vingerne' meget hurtigt. De 'sidder stille og flyver', kan man måske beskrive det som. Kigger man nærmere på den samling bier, der er tættest på fotografen (= mig) på billedet, så kan man faktisk se deres vingers bevægelse som et lidt uklart punkt på billedet. Det går stærkt.
Det har været en dag med varme og sol, og jeg tror, de har hentet meget ind i dag. Så når de sidder der og 'basker løs' en aften som i aften efter solnedgang, så er det fordi de enten regulerer temperaturen i stadet - eller fordi de regulerer luftfugtigheden i stadet i forbindelse med at de 'tørrer honning'. Muligvis begge dele.

Det er fantastisk at tænke på, hvor specialiseret sådan et bisamfund er. Hvordan ved de, at der skal 'tørres honning' i aften, og hvem der skal gøre det. Og hvordan kommunikerer de? Jeg synes, det er utroligt spændende at have bier i haven. Jeg bliver forundret og nysgerrig, hver gang jeg er dernede. Og i aften mangler jeg ord for det jeg ser, for hvad kalder man bier, der sidder og 'vifter' med vingerne på flyvespalten? Er det mon 'bi-kølere' eller 'honning-tørrere'? Jeg må se om der står noget om det i en af biavlsbøgerne.
Jeg havde Alice med på hele min havevandring. Hun er egentlig ofte med, når jeg er i haven. Hun er nysgerrig og sød - og lidt selskabssyg, når man kommer hjem efter at have været på arbejde hele dagen. Så får man ikke lov til at slippe ud af syne. Det er faktisk ret hyggeligt for os begge to. 

No comments:

Post a Comment