Wednesday, July 17, 2013

Familieforøgelse i bigården

Vi har en bifamilie uden dronning nede i bigården. Det er ikke så godt, for uden dronning kommer der ikke nye bier, og derfor vil familien gå til i løbet af cirka to måneder. For at undgå det, satte vi forrige weekend en tavle med nylagt yngel fra en af vores andre bifamilier over i den dronningløse familie. Fidusen ved at gøre det er at babysitter-bierne nu begynder at fodre udvalgte æg op med gele royale, og på den måde laver de sig en ny dronning til familien. De laver så faktisk et par stykker ekstra, men den dronning, der klækker først, vil sandsynligvis gå rundt og bide de andre dronninger ihjel, inden de er klækket. Der kan kun være en dronning i en bifamilie ad gangen. Siger teorien.

I søndags var det så rigtig spændende at se om første del af teorien holdt. Havde de lavet dronningeceller på den yngeltavle, som de fik weekenden før?
Og ja - det havde de! På billedet herover ses der to aflange (sådan nærmest mandelformede) celler langs kanten af tavlen til højre - sådan cirka midt på. Sådan ser dronningeceller ud (meget forskellige fra almindelige celler, som er alt det andet der er på den tavle der er på billedet), så de er dejlig nemme at genkende. Der var flere dronningeceller end de to, så nu bliver det spændende at se om resten af teorien også holder stik: Vil den dronning, der udklækkes først, bide de andre ihjel - eller ender vi med at have flere dronninger i stadet, sådan at de 'overskydende' dronninger vil sværme - dvs flyve fra stadet med en del af deres 'hof'?

Alt det finder vi ud af næste weekend, for det er cirka den tid det tager for en dronning at udvikle sig fra en lukket celle og så til hun klækker... Det bliver spændende at åbne til stadet og se hvad der er sket i løbet af ugen! :)


No comments:

Post a Comment