Wednesday, August 14, 2013

Lidt om 'bijobbet' i august

August er faktisk sidst på 'bi-året', for snart er der ikke mere nektar at hente for bierne i haverne, men der er stadig ganske få ting, der skal gøres, inden 'bi-jobbet' er helt slut for i år.

Som I måske kan huske, så høstede vi sensommerhonningen for cirka 1½ uge siden. Efter det fodrede vi bierne med en sukkeropløsning, så de har mad til vinteren i stedet for det honning, som vi har taget fra dem. Og nu hvor de har suget al sukkeropløsningen ud af foderspandene, så er det så tid til at behandle bifamilierne mod den varroamide, som alle bifamilier i vesteuropa desværre er blevet smittet med indenfor de sidste tredive år. Varroamiden er en snylter, der dels selv snylter på bierne, men som også gør bierne meget mere følsomme overfor alle mulige andre bi-sygdomme. Den ligner lidt en skovflåt, og hvis man ikke behandler bierne mod den, så vil hele familien dø.

Vi behandler på den måde, at der bliver lagt en porøs plade med myresyre ovenpå tavlerne inde i stadet. Sådan en plade hedder en Krämerplade. Fra denne plade fordamper der nu myresyre ud i hele stadet, og vil ætse varroamiderne ihjel. Og bierne kan heller ikke så godt li' det, så nogen af dem sidder nu uden på staderne i en klump og gisper.


Myresyre er den syre, der også findes i myrernes giftkirtel. Den findes også helt naturligt i honning, men selvfølgelig i meget meget mindre mængder, end når man behandler mod varroamider. Og selv om den naturligt er i honningen, så behandler man selvfølgelig først, efter honningen ER høstet, så der ikke kommer en masse myresyre i honningen. (Du kan læse mere om behandlingen her. Jeg tror nu ikke helt forfatteren til artiklen har ret i at miderne fordamper. Der lå nogle døde mider i bunden af Hedvigs stade sidste efterår, så de fordamper i hvert fald ikke allesammen.)
Det er desværre heller ikke alle bierne, der overlever behandlingen. Det er et sørgeligt syn under flyvespalten disse dage, hvor der ligger mange døde bier. Det er trist og ærgerligt, men bifamilien som helhed er langt bedre stillet ved at komme af med så mange varroamider som muligt, selv om der dør nogle bier ved samme lejlighed. Men det er nu stadig et trist syn med alle de døde bier! Øv - det er surt, at det er nødvendigt!


2 comments:

 1. Jeg er så glad for at ha' fundet din blog og for at læse om dine bier. Jeg regner med selv at få 2 bi-familier inden så længe. Lidt nervøs og meget spændt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh tak, Pia! Det er jeg rigtig glad for at høre.
   Jeg kan godt forstå, at du både er lidt nervøs og spændt, for man ved jo ikke helt hvordan det er, før man har prøvet! Held og lykke med det! :)

   Delete