Tuesday, August 20, 2013

Madpakkeblues

Sommerferien er slut for hele familien, og skolen og gymnasiet er startet, så nu er det blevet madpakketid igen. Og det er sidst på tomatsæsonen og der er ret mange små tomater i drivhuset, der trænger til at blive spist, så derfor skal der bages tomater.

Det er ret nemt at gøre. Tomaterne halveres. Der drysses krydderurter på efter hvad jeg har lyst til/kan skaffe. I dag blev det salvieblade, der blev strimlede (fordi jeg synes hele salvieblade kan være lidt voldsomme) og så en håndfuld timian. Jeg skar fire fed hvidløg ud i tynde tynde skiver - og et par ikke så stærke chilier. Men kan man ikke li' chili eller hvidløg, så lader man bare være. De bagte tomater smager dejligt under alle omstændigheder.

Så dryssede jeg flagesalt og friskkværnet peber på, og hældte rigeligt med olivenolie på (1-2 dl til en hel bradepande). Til sidst fik det en smule hvidvinseddike (ca en teskefuld) og to spiseskefulde flydende honning. To spiseskefulde honning lyder af meget, men de færdige tomater smager hverken af honning eller synderlig sødt, men bare meget meget dejligt.

Tomaterne skal bages ved 100 C midt i ovnen i cirka tre timer. Kig til dem ind i mellem - er tomaterne store, så skal de måske have lidt længere tid - og er de små - ja, så skal de have kortere tid. Duften i køkkenet, mens de bager, er vidunderlig - og de smager lige så godt, som de dufter.


Jeg bruger dem på flere forskellige måder. De kan selvfølgelig bruges som tilbehør til al mulig varm mad. Eller som en lille snack. Men de kan også bruges som fyld i sandwiches i madpakken, hvor de ikke vil gøre brødet lige så vådt, som en skive frisk tomat gør. Eller de kan bruges som fyld i pizzasnegle sammen med god reven ost og lidt ekstra salt. De kan også spises, som de er sammen med pasta - eller de kan blendes sammen med pinjekerner og parmesanost og lidt ekstra olivenolie og et fed hvidløg til en tomat-pesto. De er gode på alle måder.

Har man rigtig mange tomater i drivhuset - eller har de været på tilbud, så kan man lave en stor portion og lægge de færdigbagte tomater i et glas og hælde ekstra olie på til det dækker. De kan holde sig et par uger i køleskabet på den måde uden problemer - og sikkert længere, men så længe har de aldrig kunne stå her, inden de var spist.... :) 

2 comments:

  1. Jag förstår inte varför jag plötsligt blev så hungrig... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du må i gang med at bage nogle, Kerstin! De er rigtig gode! :)

      Delete