Sunday, April 29, 2012

Når det skal være nemt at have gæster...

Det har været en rigtig livlig og hyggelig dag i dag. Cirka 30 mennesker har været forbi og fejret Frej's og min fødselsdag, og ved ganske få 'tricks' lykkedes det os faktisk at spise dem af med god mad startende ved frokost og lige til aftenkaffen uden stress eller jag.

Det hele startede egentlig i går aftes, hvor Frej satte en hvedebrødsdej til hævning i en hævekurv natten over.Brødet hævede helt fantastisk, og kunne bages straks vi stod op denne morgen og var så klar til gæsterne kom til frokost - og smagte lige så godt, som det blev stort!

Vi lavede også en fem dobbelt portion dahl, inden gæsterne begyndte at komme. En dahl er en indisk vegetarisk ret, der hovedsageligt består af linser, hvidløg, tomat og så en masse krydderier. Den er nem at lave. Den smager fantastisk - og så bliver den kun bedre af at stå og trække et par timer (eller fra dagen før) inden den bliver serveret. Og så er den ovenikøbet billig. Så det er en fantastisk ret at servere for gæster!

Vores opskrift (til fire personer) er sådan her:

Frøene fra fem hele kardemommekapsler, 1 tsk fennikelfrø, 3/4 tsk hel nellike, 2 tsk hele korianderfrø og 2 tsk hel spidskommen ristes på en pande ved høj varme til de begynder at poppe og dufter. Rør i dem, så de ikke brænder på. Stødes til pulver i en morter eller krydderimølle.
7 fed grofthakkede hvidløg og 2 spsk groftrevet frisk ingefær steges i lidt olie i et par minutter.2 spsk karry (eller garam masala), og de friskstødte og ristede krydderier - samt så meget chili som man har lyst til (og vi kan godt li' chili!) - tilsættes og steges igen et par minutter. Tilsæt mere olie, hvis det bliver tørt og er ved at brænde på.
Tilsæt 5 laurbærblade, 1/2 stang kanel, 400 gram skyllede linser (røde, gule eller grønne som man synes bedst om), ca 8 dl grøntsagsbouillion og to dåser flåede tomater tilsættes og det hele skal så stå og småkoge lige så stille i en times tid, indtil linserne er møre. Rør i det ind imellem så det ikke brænder på. Den smager endnu bedre, hvis den laves på forhånd, så det er en ideel ret at lave som gæsteret! Smag til med salt og server med almindelige ris, brød eller bedre en rispilaf.

Det er nok den nemmeste gæstemad jeg kender, og mens retten laves, så fyldes hele huset med en fantastisk duft af eksotiske krydderier. Hvis man ikke var sulten inden, så bliver man det, mens man går og venter på at retten bliver færdig....No comments:

Post a Comment