I dag kom vi endelig i gang med at høste forårshonningen. I går blev der sat 'bitømmere' i staderne. Det er sådan en slags en-vejs-døre, så bierne kan komme ud fra honningtavlerne, men ikke tilbage til tavlerne igen. På den måde håbede vi på at kunne tage honningtavlerne fra staderne uden, at der sad i tusindvis af bier på dem. Helt så nemt gik det selvfølgelig ikke, men vi børstede bare forsigtigt bierne af tavlerne med bibørsten, og så var tavlerne klar til at blive høstet.
En honningtavle er først klar til at blive høstet, når 2/3 af cellerne på tavlen er lukket med et tyndt lag bivoks. Høster man honningen inden, så vil vandindholdet være for højt i honningen og så risikerer man, at den begynder at gære.
Vokslaget skal fjernes for at man kan få honningen ud af tavlerne. Det gør jeg med en 'skrællekniv', der er lavet til at fjerne bivoks med. Den ligner ikke en normal skrællekniv, men er mere en slags gaffel eller kam.
Voksen og den honning, der hænger ved, bliver skrabet af nede i bunden af skrællestativet. Honningen drypper så af og kan samles sammen, mens voksen kan bruges til f.eks nye bitavler eller vokslys bagefter.
De skrællede honningtavler sættes ned i en slynge, hvor honningen slynges ud af tavlerne og samles nede på bunden af slyngen.
Vokslaget skal fjernes for at man kan få honningen ud af tavlerne. Det gør jeg med en 'skrællekniv', der er lavet til at fjerne bivoks med. Den ligner ikke en normal skrællekniv, men er mere en slags gaffel eller kam.
De skrællede honningtavler sættes ned i en slynge, hvor honningen slynges ud af tavlerne og samles nede på bunden af slyngen.
Her er der en taphane, så vi kan tappe honningen ned i en spand.
Vi havde fortalt naboer og venner at der blev høstet honning i dag, og at de var velkomne, hvis de havde lyst til at se hvordan man gjorde. Det var der faktisk mange, der benyttede sig af, så det ændrede sig fra at være en honninghøst til at være en slags honningfest. Det var ret hyggeligt. Og vores nabo Bent kom med øl, for han mente, at vi da måtte være blevet tørstige. Det kunne godt gå hen og blive en tradition, at der er en slags åbent hus den dag, hvor vi høster, for det var hyggeligt med så mange søde og interesserede gæster.
Leif havde bagt boller, så vores gæster også kunne få en smagsprøve af honningen, og det gjorde stor lykke. Specielt nogle af børnene syntes godt om honningmadder. Det er jo også det rene slik på en eller anden måde.
Når honningen var slynget ud af tavlerne, blev den hældt op i en kæmpe si, der stod over en spand. Det er det store hvide 'skrummel', der står ved siden af mig på ovenstående billede.
Posen består egentlig af to poser. En inderpose med lidt grove huller, der er beregnet til at tage de større stumper af pollen og vokstavle, der kan være slynget løs fra tavlen under slyngningen - og så en finere 'si-pose' der tager alle de små voksrester. På den måde kommer der den fineste og klareste flydende honning ud af det. Vi tappede en del honning med det samme - det er det man kalder nyslynget honning, og det er en flydende honning. Den kan ikke holde sig så længe. Dels fordi den smager allerbedst og derfor bliver spist hurtigt - og dels fordi den på et tidspunkt vil krystallisere og blive stenhård og ubrugelig (altså ubrugelig fordi den ikke længere kan bruges til honningmadder!). Den honning, som vi ikke tappede på glas med det samme, bliver stående i den store plastikspand, og vil skulle omrøres grundigt hver dag i en uges tid. På den måde undgår vi at den bliver til en stor stenhård klump, og i stedet bliver det til sådan en fast honning, som man traditionelt bruger til honningmadder i Danmark.
Sidst men ikke mindst vigtigt havde vi vores egen interne kvalitetskontrollør til at teste om honningen nu også var god nok, og heldigvis blev den godkendt. Det var jo ret heldigt!
Nøj hvor lyder det bare som en rigtig skøn dag! Jeg kunne vildt godt tænke mig at have bier og selv lave honning, men det er nok ikke det smarteste når man bor midt i et boligkvarter med masser af huse omkring. Dejligt at honningen smagte godt!
ReplyDeleteDet var en rigtig festlig dag, og jeg glæder mig allerede til næste gang vi skal høste honning! Vi bor også i et villakvarter, så man kan sagtens have bier der. I et villakvarter er der mange forskellige træer og blomster, så der er hele tiden noget for bierne at trække på. Og de er ikke aggressive, så naboerne er ikke generede. De synes bare, at det er sjovt at følge med i hvad vi laver. :)
Delete