Saturday, June 2, 2012

Variation over en yndlingsopskrift

Ja, jeg har jo nok allerede afsløret, jeg har en svaghed for rabarber - og efter at have lavet en rabarberchutney for et par uger siden, så har jeg fået endnu en yndlingsret med rabarber. Jeg er egentlig ikke overrasket over at rabarber fungerer så fint i en chutney. Min mor og mormor har tit serveret rabarberkompot til f.eks stegt kylling, så det er ikke nyt at bruge rabarber til andet end kage, dessert og saft. Men jeg er overrasket over hvor utroligt godt rabarber smager sammen med karry og chili - og så sødmen fra rosiner/abrikos og syren fra eddiken. Og så passer denne chutney faktisk fint som tilbehør til rigtig mange forskellige retter. Alt lige fra indiske curry's til almindelige danske frikadeller eller koteletter.

Så da jeg fik et bundt rabarber i grøntsagskassen i går samtidigt med at den første chutney var blevet spist, så var det jo ikke svært at få ideen til, at der skulle laves en ny portion chutney. Så dagen i dag startede med at jeg skar 10 stilke (= bundtet fra grøntsagskassen) rabarber i ½-1 cm stykker. Skivede et rødløg. Tilsatte to håndfulde rosiner (jeg er løbet tør fra abrikoser - ellers havde jeg taget en håndfuld af hver), 1 lille hakket radioaktiv chili (hvis man ikke kan li' stærk mad, så kan man jo tilsætte mindre - eller helt lade være), en fem-ti små overmodne cherry-tomater skåret over, så de lettere koger ud og en tsk god karry. Og så tilsatte jeg tre spiseskefulde økologisk æblecidereddike (købt på tilbud i fakta såmænd - og jeg er helt sikker på at alle andre eddiker vil kunne bruges i stedet!) og fire store spiseskefulde honning - og lod så det hele simre indtil det duftede dejligt 'færdigt' og grønsagerne var blevet bløde.Dagens chutney variant er lidt mere syrlig end den sidste. Det er sikkert fordi jeg har tilsat tomater, der selv i overmoden tilstand kan have en del syrlighed - og så kombineret med at jeg denne gang har sødet med honning i stedet for at søde med råsukker. Jeg tror honning søder på en lidt anden måde end sukker - søder mindre pr skefuld, men til gengæld giver en mere 'krydret' og sammensat smag end sukker.

Jeg bruger ikke konserveringsmidler, så holdbarheden er vel en uges tid eller to i køleskabet - og der blev to glas dejlig chutney ud af dagens portion, hvad der passer fint til hvad vores familie bruger på et par uger. Jeg kan godt li' at lave de her små portioner. Jeg varierer opskriften fra gang til gang efter mit humør og efter hvad jeg har i køleskab og skuffer, og på den måde fik jeg f.eks i dag brugt en rest lidt overmodne cherrytomater, der egentlig ikke fejlede noget, men bare var blevet lidt for modne og bløde. Så kan jeg føle mig vældigt husmoderlig og økologisk og ressourcebevist over at få brugt tingene op - og samtidigt giver det en dejlig variation af den færdige chutney, så man ikke bliver træt af den.

Nu dufter her dejligt af karry, løg, 'frugt' og eddike, og jeg har vældig lyst til at lave mere mad og få afprøvet chutney'en med det samme. Mon familien vil have noget i mod en indisk inspireret curry til frokost?


3 comments:

 1. Mums, Jane, den skal jeg prøve, tak for delingen.

  ReplyDelete
 2. Jubii, jeg har lavet den, byttede dog chili ud med frisk ingefær og lidt citron i skiver... rosinerne byttede jeg ud med tørret figner... man må jo bruge hvad man har ikke... kom en anelse ramsløg i... Den smager fantastisk, tak for at du har delt opskriften.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hold op, hvor lyder det vildt godt, Charlotte! Jeg skal vist have prøvet din variant næste gang! :)

   Delete